Info parels

 

 

 

HET ONTSTAAN VAN EEN PAREL

In de natuur ontstaat een parel door een vreemd voorwerp dat in de pareloester doordringt.  Daar de natuurlijke parels zeer zeldzaam en moeilijk te oogsten zijn kwam men op het idee om de inbreng kunstmatig uit te voeren.

Afbeelding1

Een kern die gewoonlijk vervaardigd is uit de materie van andere schelpen wordt ingebracht in een oester, te samen met een stukjes mantel uit een andere oester.  Dit laatste brengt het proces op gang waarin de oester rond de kern een beschermende parelzak aanbrengt en parelmoer laat afscheiden die zich laag per laag rond  de kern opbouwt.

Na een rijptijd die varieert tussen de 2  en 5 jaar, afhankelijk van de soort van pareloester en de grootte en kwaliteit van parel die men wil bereiken, wordt de oester geoogst.  Het resultaat is een parel die samen met de andere parels gesorteerd wordt volgens grootte, kleur en kwaliteit.  Hieruit worden de parelsnoeren samengesteld.

De waarde van een snoer wordt bepaald door zowel de kwaliteit en de kleur van de individuele parels, als door de selectie van de samenstelling.  Glans, zuiverheid en vorm van de parels zijn de voornaamste criteria.  Volmaakt ronde parels, zonder zichtbare onvolmaaktheden zijn uiteraard de kostbaarste.  Kleur is in de eerste plaats zeer persoonlijk.

Afbeelding2

Algemeen wordt wel wit-rosé en zilverwit als de meest geliefde beschouwd.

 

 

 

 

Buiten ronde parels heeft men ook peer- of druppelvormige parels.  Deze worden meestal gebruikt voor verwerking in juwelen.

Minder ronde variëteiten of onregelmatige parels (baroque) worden eveneens aangewend.  Zij laten toe om voordeligere, maar toch kwaliteitsvolle snoeren samen te stellen.  Grote, onregelmatige parels zijn ook zeer dankbaar voor juweelontwerp.

Het formaat van de parels wordt bepaald door de oorsprong.   Japanse Akoyaoesters brengen parels voort tot maximum  10 mm.   South-Sea en Tahitioesters van +/- 8 tot 22 mm.

 

 

 

Afbeelding3

VERSCHILLENDE SOORTEN PARELS :

AKOYA PARELS :

 

Dit zijn de meest traditionele parels.  Zij worden gekweekt uit de Pinctada Fucata of Akoya-pearl oyster in Japan. De meeste parels zijn rond of baroque.  De kleur variëert in het gamma van wit, zilverwit, wit-rosé, crème tot lichtgrijs.

SCHELP AKOYA F-DSC_0071

ZOETWATERPARELS :

Niet alle parels worden in zeewater gewonnen.  Men heeft ook zoetwaterparels, afkomstig uit parelmosselen, die gekweekt worden in binnenmeren of rivieren.  Aanvankelijk had men de Biwa-parels die afkomstig waren uit het Japanse Biwa-meer.SCHELP FW F-DSC_0097

De kweek van deze parels had sterk te lijden onder de waterverontreiniging, waardoor de Biwaparels op het ogenblik zeer zeldzaam zijn geworden.

Meer actueel zijn de Chinese zoetwaterparels.  Zij zijn verkrijgbaar in zowel rond, semi-rond (patatoe-shape), ovaal en onregelmatig.  Ook zeer specifieke en grillige vormen, samen met de typische kleurschakeringen maken de charme van deze parel uit.  De kleuren gaan van wit tot rosé, rose-oranje en purperen natuurkleuren.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zoetwaterparels met kern en zonder kern.  Met een ingeplante kern bekomt men ronde en semi-ronde parels.  Zonder kern wordt enkel een stukje weefsel ingebracht waardoor men platte en speciale vormen bekomt.  Dit brengt mee dat de variëteit aan vormen praktisch onuitputtelijk is en steeds nieuwigheden gekweekt worden.

Keshi-parels zijn parels die op een spontane manier gegroeid zijn in de schelp.  Zij hebben, doorgaans een grillige vorm en een zeer diepe glans.  Keshi-parels bestaan in zoetwater maar ook in alle andere soorten van parels.

MING DSC_0085

Een vrij recente zoetwaterparel is de Japanse Kasumigura of Kasumigaparel.  Zij hebben een zeer mooie en diepe kleurschakering, maar de kweek is moeilijk en de geoogste parels van goede kwaliteit zijn zeer zeldzaam.  Hierdoor zijn de prijzen van deze parels altijd zeer hoog gebleven.

Een volwaardig alternatief voor deze parels zijn de Chinese Ming-parels, die nog maar enkele jaren verkrijgbaar zijn.  Zij hebben ongeveer hetzelfde uitzicht en kleuren als de Kasumiga’s, maar het aanbod wordt groter en de kwaliteiten verbeteren zeer snel.  Zij zijn verkrijgbaar in baroque-vorm en rond tot ongeveer 17 à 18 mm.


MING DSC_0034

TAHITIPARELS :

De meest exotische parels zijn zeker de Tahitiparels die met hun verscheidenheid aan kleuren het meest tot de verbeelding spreken.  Zij worden gekweekt in de atollen  

 

 

013 small

SCHELP TAHITI F-DSC_0091 van Frans-polynesië uit dePinctada Margaratifera of de Black-lipped Oyster.Zij bestaan in een kleurgamma van lichtgrijs over grijs-groen tot aubergine en zwart.  De grootte begint bij 8 mm en gaat tot maximum +/- 20 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUTH-SEA PARELS :

Zonder twijfel de meest prestigieuze en de mooiste onder de parels.  Zij worden gekweekt uit de Pinctada Maxima of de Silver-lipped Oyster in de Indische en Stille Oceaan (Birma, Indone

SCHELP SOUTH SEA F-DSC_0082sië, Philipijnen, Australië).  De Australische parels worden algemeen beschouwd als  de beste kwaliteit.

 

Zij hebben een zachte glans en een witte of zilverwitte kleur.  De maten gaan van +/- 10 mm tot ongeveer 20 mm.

.

img18.jpg

SOUTH-SEA GOLD PARELS :

Een variante van de South-sea parels zijn de Goldparels. Zij hebben een prachtige fluweelzachte gouden kleur, en worden gekweekt in de Philipijnen of Australië uit de Gold-lippeSCHELP SOUTH SEA GOLD F-DSC_0080d Oyster.

 

 

SOUTH SEA GOLD F-DSC_0089

 

 

 

 

 

 

 

 

KWEEKPLAATSEN VOOR PARELS :

 

kaart parels

lombok-pearls-farm-indonesia[1]

Zoals men kan merken is het aanbod aan parels zeer verscheiden, past zich makkelijk aan bij alle stijlen en smaken en kan zowel een tijdloos als een zeer actueel juweel vormen.

 

 

 

 

 

 

 

KLEUREN EN KWALITEITEN VAN PARELS :

De waarde van een parel of parelsnoer wordt bepaald door verschillende criteria.

Uiteraard speelt in de eerste plaats de maat een rol.  Het is vanzelfsprekend dat een grotere parel steeds duurder is.

Maar buiten de maat is het de combinatie van verschillende factoren die de uiteindelijke waarde van een parel bepalen.

Zo is de glans en de zuiverheid van het oppervlak van doorslaggevend belang.  Een mooi glanzende en zuiver parel is kostbaarder dan een matte met een onvolmaakt uitzicht.

Een perfect ronde vorm of mooi gevormde drop is zeldzamer en dus ook duurder dan een afgeplatte.

Kleur is in de eerste plaats persoonlijk en is ook afhankelijk van de soort van parel

 

PEARLS QUALITY

 

 

 

TIPS VOOR ONDERHOUD EN GEBRUIK VAN PARELS :

 

Parels zijn een organische materie die altijd een zekere vochtigheidsgraad dienen te behouden. Zij zijn ook zachter dan edele metalen en edelstenen en daarom dient er ook voorzichtiger mee omgesprongen te worden.

Om van parels zo lang mogelijk te genieten kan men best volgende tips volgen :

* Parels bewaart men best in een zachte, ademende doek of doos (zeker geen plastiek).

* Vermijd direct contact met andere metalen of juwelen om de wrijving te beperken.

* De grootste vijand van parels zijn bijtende producten zoals cosmetica, haarlak, zuren, e.d.

* Parels komen wel uit de zee, doch onnodig te zeggen dat scherp zeezand tussen een parelsnoer en zeker chloor uit een zwembad niet aan te bevelen zijn.  Om over de combinatie met zonnecrème en oliën nog maar te zwijgen.

* Na gebruik kan men best de parels met een vochtige doek reinigen. Indien te sterk vervuild voegt men een weinig zachte zeep toe.  Men gebruikt zeker geen detergenten (afwaszeep e.d.) daar deze te sterk ontvetten.

* Een parelsnoer mag men zeker nooit in water onderdompelen daar dit de draad kan beschadigen.

* De beste manier om op een natuurlijke wijze parels te voeden is ze te dragen.  De huid zorgt hierbij voor de voeding.

* Mat geworden parels mag men inoliën met een druppeltje zachte amandelolie.

* Na verloop van tijd is het aan te bevelen een parelsnoer terug te laten rijgen.  Gemiddeld betekent dit na ongeveer 2 jaar of vlugger indien het snoer veel gedragen wordt.  Hiervoor wordt best een natuurzijden draad gebruikt en geknoopt per parel.

* Een mooie parel vraagt ook een degelijke sluiting. Hiervoor is een ruim aanbod voorhanden, zowel in gouden als in zilveren sloten. Belangrijk is een kwaliteitsslot dat het risico op verlies beperkt.  Een compleet assortiment vindt u op onze pagina’s van CORALISA.

 

PARELS IN HET MODEBEELD :

 Parels zijn vroeger en nu steeds aanwezig geweest en hebben altijd het juweelontwerp en het modebeeld bepaald.

Het is een tijdloos juweel of modeaccessoire.

Zowel in de haute joaillerie als in het dagelijks draagbare, gecombineerd met avondkledij of sportief gedragen.  Nooit zijn parels ver weg.

Het is en blijft een juweel voor alle leeftijden en alle gelegenheden.

 

 

 

 

 

RihannaChanel11-205x300[1] - 2

 

Jon Furniss

rihanna1[1]